Debriyaj nasıl kullanılır (Stop etmeden araç nasıl kaldırılır,arabada ilk kalkış nasıl yapılır,araba nasıl kaldırılır,kavrama ayarı,yarım debriyaj,) Sevgili sürücü adayı arkadaşlar araba kullanabilmek için öncelikle debriyajın çalışma mantığını çözmeniz gerek eğer debriyajın çalışma mantığını çözdüğünüz ara araba kullanmanın %51 ni çözmüşsünüz demektir. Bu makalemde size debriyaj nasıl kullanılır onu size yazılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım...



 Öncelikli olarak hangi ayağımızla hangi pedala basacağımızı kısaca anlatmam gerek sırasıyla ayakları kullanma pozisyonu şu şekilde olmalı. Sol Ayak Sadece Debriyaj pedalına basacak , Sağ Ayak ile de Fren ve Gaz pedalını kullanacağız. 



 Öncelikle aracımız bindiğimiz zaman rutin yapmamız gereken hazırlıkları yapacağız (koltuk,dikiz aynaları vb..) ayarlarımızı yaptıktan sonra ilk önce sol ayağımızla debriyaj pedalına sonuna kadar basacağız ve sonrasında vitesimizi boşa alıp marş basarak (kontak anahtarının çevirerek) aracımızın motoruna ilk hareketi vermiş olacağız bundan sonra yapmamız gereken şey sağ ayak ile frene basıp el freninin indireceğiz sonrasında ise hangi yöne doğru çıkacaksak o yöne doğru sinyal vereceğiz. 



 Evet bundan sonra yazacaklarımı dikkatlice okuyun ve iyice ezberinize alın. Sol ayağımızı parmak ucu ile debriyaj pedalına basıyoruz ve sol ayağımızı topuk kısmı kesinlikle yere temas edecek aksi halde ayağınızı debriyajdan kaldırırken debriyaj pedalının arkasındaki yay ayağınızı sert bir şekilde ittirir ve arabayı stop ettirirsiniz.O yüzden debriyaj bastığımız zaman sol ayağımızın topuğu kesinlikle yerden kalkmayacak . Bu arada sağ ayağımız halen fren üzerinde freni bırakmak yok çünkü durduğumuz nokta rampada ise ön veya arkaya doğru kayar ve bir kazaya sebebiyet verebiliriz.Sol ayağımızı debriyaj pedalından çok yavaş bir şekilde kaldırmaya başlıyoruz bu işlemi yaparken kesinlikle acele etmeyin bu debriyaj ayarında acele ederseniz aracı her seferinde stop ettirirsiniz ama acele etmemeyi kendinize öğretirseniz bu işte başarılı olma şansınızı arttırırsınız.Sol ayağımızı belli bir noktaya kadar kaldırdığımız zaman belli bir yerde arabanın çalışma sesi değişecek direksiyon olması gerekenden biraz daha fazla titremeye başlayacak bu titremeyi veya motorun sesindeki değişikliği fark ettiğiniz zaman artık sol ayağınızı debriyaj pedalında o şekilde sabit bırakın ve kesinlikle bu ayağınızı kıpırdatmayı hemen sonrasında sağ ayağınızı frenden seri bir şekilde kaldırıp direk gaz pedalına basın devir saati olan arabalarda devir saati 1500-2000 devire gelene kadar basınız ve bu devir aralığında aracın gazının sabit tutmaya çalışın yani sağ ayağınızı gaza basılı sabit bir şekilde kalmalı siz ayaklarınızla gaz ve debriyaj ayarını yaparken araç çok yavaş bir şekilde hareket etmeye başlayacaktı arabanın bu hareket etmesine aldanıp kesinlikle debriyajdan ayağınızı kaldırmayın. Devir saati olmayan araçlarda ise motorun sesini dileyin çok fazla motorun sesi çıkmayacak kadar gaza basarak bu ayarı yapabilirsiniz. Debriyajı ayarladığımızda .... Kavrama (yarım debriyaj) da araç hareket etmeye başladığı zaman ayağınızı kesinlikle debriyajdan çekmeyin ve içinizde 1 - 2 - 3 - 4 e sayana kadar gazı kesmenden ayağınızı debriyajdan geri kalan yarınızı yavaş şekilde kaldırmaya devam ediyoruz ve aracımız ilk hareketi almış oluyor.

Debriyaj nasıl kullanılır (Stop etmeden araç kaldırma,araba nasıl kaldırılır)

 
Telif : Copyright © 2015. Ehliyet ve Src Videolu Ders Anlatımı - Tüm Hakları Saklıdır
Tema Tasarımı : Manaycafe