Araç kullanmaya başlamadan önce yapılması gerekenler



Sürüş ayarları

Güvenli Sürüş İçin Sürücü Koltuğunun ve Başlığının Ayarlanması

Koltuk Ayarı ve Doğru Oturuş Pozisyonu Araçta gözle yapılan dış kontroller tamamlandıktan sonra araca binildiğinde ilk olarak bize uygun koltuk ve başlık ayarının yapılması gerekir. Doğru oturuş pozisyonuna gelindikten sonra ayna ayarlarının, ayarlama mekaniğinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
Bir aracın sürücü koltuğuna ilk defa oturduğumuzda yabancılık hissederiz. Bu yabancılık hissinin sebebi koltuğun o anki ayarlarının bizim vücut yapımıza ve kullanım alışkanlıklarımıza uymamasıdır. Sürücünün aracın koltuğunda doğru oturma pozisyonunda olması, hem direksiyon hâkimiyetinin sağlanması, hem de kaza sırasında vücudunun araç içinden veya araç dışından alacağı darbelerin en aza inmesi açısından son derece önem arz eder. Öncelikle kaza oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Oluşan bir kazada ise yaralanma ve ölümlerin sayısını en aza indirmede fayda sağlar.
direksiyon kursu
koltuk ayarlari
1. Boy ayarı
2. Yükseklik ayarı
3. Sırt ayarı
4. Boyunluk ayarı
Aracı doğru ve güvenli sevk ve idare için aracın koltuğunda doğru oturma hayati önem taşır. Sürücü oturuş pozisyonunun doğruluğu ile orantılı olarak araca hükmedebilir. Araca binildiğinde, koltuğun ileri veya geri hareket ettirilmesi ile bacakların açıları ve ayakların pedallara (debriyaj, fren, gaz) olan pozisyonu ayarlanır. Sürücünün aracın durma ve hareket etme kabiliyetini sağlayan bu pedallara olan doğru uzaklığı (pozisyonu) araç kullanmanın olmazsa olmazları arasındadır.
koltuk ayarlari
ozel direksiyon dersi

Ayakların Pedallar da ki Duruşu

Sürücü ilk defa kullandığı bir araçta hareket etmeden önce kalçası koltuğun arka kısmına bitişik bir vaziyette iken; debriyaj ve frene kuvvetli bir biçimde bastığında dizler hafif bükük, yani hafif açılı olmalıdır. Hareket halindeyken sol ayak ise, debriyaj pedalının sol tarafında zeminde veya ayak koyma yeri varsa orada olmalıdır. Böylece sürücü viraj alırken bastığı yerden destek alabilir ve sürücü koltuğunda daha destekli oturur.
Sürücü kendi boyuna göre görüş açısını doğrulamak için koltuğunun yükseklik ayarını mutlaka yapmalıdır. Koltuğu ihtiyaç duyulan kadar yükseltip indirir. Ancak başımız ile tavan arasında en az 4-5 parmak kadar boşluk kalması gerekmektedir.
Aynalar ise ;
Arka camdan itibaren dışarıyı görecek şekilde ayarlanır.
trafikte-direksiyon-dersi
ileri-direksiyon-dersi
Sağdan veya soldan gelen araç trafiğini kolaylıkla görebilecek açıda olmalıdır.
sürücü-egitimi-dersi
uzman-direksiyon-hocası

Koltuk Başlığının Ayarlanması

Araçlarda sürücü ve yolcuların koltuklarının arkasında bulunan başlık bir aksesuar değil bir güvenlik donanımıdır. Çarpışma sırasında vücudun öne ve arkaya yaptığı “kırbaç hareketi” olarak adlandırılan kafa hareketi sırasında boyun ve omuriliğin zarar görmesini önleyen bir güvenlik donanımıdır. Sürücü ve yolcuların, koltukların üst kısmında bulunan bu başlıkları kendi başlarının tamamını ya da en az 2/3 ‘nü karşılayacak şekilde ayarlamaları gerekir.

Direksiyon Tutuş Ayarının Yapılması ve Tutuş Şekilleri

Koltuğa doğru pozisyonda oturan sürücü, beraberinde doğru görüş açısı ve doğru manevra kabiliyetini kazanmış olur. Direksiyonda sürücünün doğru oturuşu, viraj alırken hakimiyetini sağlar; vücut ağırlık transferine uyum sağlayabilecek ve direksiyonun istem dışı hareket etmesi önlenecektir.
Birçok sürücünün direksiyonu tutuş biçimi farklıdır. Bu konuda fikir edinmemiz için çevremize bir bakmamız yeterli olacaktır. Teoride öğrenilen doğru tutuş şekillerinin pratikte az rastlanıyor olması bizi yanıltmasın. Hatalı direksiyon tutuşu ile araç kullanan bu sürücülerin çok eski sürücü olması, yoğun trafikte ticari araç kullanıcısı olması direksiyon tutuşunun doğru olduğu anlamı taşımaz.

Doğru Direksiyon Tutuş ve Ayarlanması:

Kollarımızın direksiyona olan uzaklığını, koltuk arkalığının yatık ya da dik olması belirler. Çünkü bedenimizi bel altı ve bel üstü iki kısımda değerlendirirsek; bel altı ayarı koltuğun (oturak kısmını) ileri/geri hareketiyle gerçekleşirken, bel üstü ayarı koltuk arkalığı ile yapılır. Koltuk arkalığı omuz arkasıyla temas etmelidir.
Direksiyon tutuş pozisyonu ayarlanırken, direksiyon simidi bir saat olarak düşünülmeli ve tutuş pozisyonu bu doğrultuda ayarlanmalıdır. Koltuk sandalye dikliğine yakın bir diklikte iken sol ya da sağ koldan birisi direksiyonun üst kısmına uzatılır. Kol düz, omuz koltuğa yaslı ve bilek 12 noktasına temas etmelidir. Bu ayarlama, aynı anda iki kol ile de yapılabilir.
Ellerin direksiyonda çok yumuşak değil, ama çok sıkı da olmayacak bir kuvvetle başparmaklar üstte simide paralel kalacak şekilde, sol el ve sağ el o anki sürüşe uygun pozisyonunda direksiyon üzerine yerleştirilmelidir. Eller üstte doğru pozisyona alınırsa, riskli ve acil durumlarda kaçış için, manevra kabiliyetinde kolaylık sağlanır.
Koltukla direksiyon arasında uygun bir mesafe olmalı, bu mesafe dirsekler çok açık ya da çok dik olmayacak şekilde, manevrada kolaylık sağlayacak mesafede, hafif bükülü durumda olmalıdır. İnsanların fiziki yapısı farklılıklar göstermektedir. Kiminin bacakları uzun olabileceğigibi kiminin de beden kısmı uzun olabilmektedir. Sürücüler aynı boyda olsa bile bu farklılıkları gözeterek oturuş ve tutuş pozisyonlarını kendi bedensel yapılarına göre ayarlamaları sağlıklı olandır.
direksiyon sürüs dersi
ozel direksiyon hocasi
Direksiyon Tutuş Şekilleri
sürücü sürüş güvenliği
Direksiyon tutuş şekilleri yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi 9: 15, 10: 10 ve 11: 05 olmak üzere üç türlüdür.



a) 9:15 Tutuş Şekli
ozel-direksiyon-hocasi
direksiyon-egitimi
Direksiyon simidi saat olarak düşünülürse, sol el 9, sağ el 3 pozisyonuna getirilir. Böylelikle, günlük trafikte rahat bir kullanım sağlayan 9: 15 olarak adlandırılan doğru direksiyon tutuş ayarı yapılır.
9: 15 (Dokuz on beş, Dokuz çeyrek) tutuşu: Sol el saat yönünde 9 üzerinde iken, sağ el 3 üzerinde,
direksiyon tutuş stili
9: 15 tutuş pozisyonunu da saatler süren yolculukta sürekli korumak mümkün değildir. Ayrıca, vites değiştirmelerde kısa süreli de olsa, direksiyonu tek elle tutma zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Fakat kesinlikle bir elin, direksiyon üzerinde doğru tutuş pozisyonunda olması gereklidir. Doğru direksiyon tutuş ile seyir halinde iken herhangi bir sebepten dolayı sağa ya da sola manevra ihtiyacı olduğunda; tek el ile yapılan manevralar çoğunlukla hatalı sonuç verecektir. Tek elle yapılan manevrada sürücü manevranın devamını getiremez, kilitlenmeler olur ya da kesik kesik yapabileceği için dönüş açısı büyür ve çok daha fazla alan ihtiyacı doğar. Direksiyon yanlış noktalardan tutulduğunda peş peşe yapılması gereken zorunlu ikinci ya da üçüncü manevralar yapılamaz. Böyle durumlarda ya çok fazla manevra yapıldığı için araç toparlanamaz ya da az manevra yapıldığı için araç istenen yöne gitmez.
b)10: 10 Tutuş Şekli
sürüs-dersi
sürücü-egitimi
Diğer bir direksiyon tutuş pozisyonu da 10: 10 dur. Bu tutuş manevra kabiliyeti açısından daha fazla manevra yapabilmeyi sağlar. Ancak; günlük trafik akışı içerisinde kolların sürekli direksiyonun üst noktalarından tutulması, sürücüye rahatsızlık verir. Üst noktalardan tutuş pozisyonları tehlike algısının yoğun olduğu kısa süreli trafik ortamlarında tercih edilmelidir.10: 10 direksiyon tutuş pozisyonu günlük kullanımda 9: 15 pozisyonu ile birlikte en çok tercih edilen doğru ve rahat direksiyon tutuş şekilleridir.
10: 10 (Onu on geçe) tutuşu: Sol el saat yönünde 10 üzerinde iken, sağ el 2 üzerinde


c)11: 05 Tutuş Şekli
ozel-direksiyon-dersi
direksiyon-egitimi
Doğru direksiyon tutuşlarının sonuncusu 11: 05 pozisyonudur. Gerek 9: 15 gerekse de 10: 10 pozisyonuna göre daha fazla manevra kabiliyeti sağlayan bir pozisyondur. 11: 05 operasyonel tutuş olarak da adlandırılır; yoğun manevra ve kısa süreli sürüş anlarında tercih edilir.
11: 05 (On biri beş geçe) tutuşu: Sol el saat yönünde 11 üzerinde iken sağ el 1 üzerinde
Sürücüler, ard arda önlerine çıkan tehlike ya da engellerden kurtulabilmek için ellerini doğru direksiyon tutuş şeklinde tutmalıdır. Manevra ihtiyacı olan tarafa doğru yumuşak bir şekilde yapılan direksiyon hareketi ve eller arasındaki al-ver yöntemi ile kesintisiz bir manevra kabiliyetini her zaman korumuş oluruz. Tabii ki bu manevralarda kullanılan al-ver yöntemi, ihtiyaca göre hızlı yapılarak gereksinim karşılanır. Önemli olan manevranın kesintisiz, sürekli yapılıyor olabilmesidir. Sert manevra ihtiyaçlarında ellerin 11: 05 tutuşunda bir omuz boyu sağ ya da sol yapılması, anlık kaçış için gerekli faydayı sağlayacaktır.
1. vites kalkış vitesidir,istediğiniz her vitesle durabilir ancak kalkarken vitesinizi muhakkak 1’e almanız gerekir.Her vitesin kendine göre bir hız limit vardır.
Örn:
  1. vites 0-20 km arası
  2. vites 20-40 km arası
  3. vites 40-60 km arası
  4. vites 60-80 km arası
  5. vites 80 km ve üzeri

Araba Nasıl Sürülür Teorik Anlatım 1

DİREKSİYON EĞİTİMİ TEORİK ANLATIM
A. TAVSİYELER
1.Araç motor yağını ,cam suyunu,radyatör suyun haftada en az 2-3 kere mutlaka kontrol ediniz.
2.Akü suyunu kontrol ediniz (buharlaşmadan dolayı eksilme olabilir)
3.Akü kutup başları oksitlenme yaptıysa sıcak (kaynar su) kutup başlarına dökerek oksitleri temizleyin ve kutup başlıklarına gres yağı sürmeyi ihmal etmeyin.
4.Aracınıza binmeden önce ve aracınızdan indikten sonra mutlaka aracınız etrafına bir tur atın lastiklere ve kaportayı inceleyin.
B.ARACIMIZI TANIYALIM
1.Aracımızın göstergelerini tanıyalım hangi işaret ne anlama geldiğini mutlaka bilelim.
2.Direksiyonun sağında ve solunda bulunan kolların ne işe yaradığını öğrenelim
3.Direksiyonun altında bulunan Sol baştan sırasıyla Debriyaj – Fren – Gaz pedallarını yerlerini ve işe yaradığını bilelim (Sol ayak sadece debriyajı kullanacak sağ ayak ise hem fren hemde gaz pedalını kullanacak sol ayak ile KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE FRENE BASILMAYACAK.
4.Vites kolunun nerde olduğunu ve nasıl kullanılacağını viteslerin yerini kavrayalım
5.El freninin nerde olduğunun ve nasıl kullanılacağını bilelim
C.ARAÇ KULLANMAYA HAZIRLIK
1.Sürücü koltuğunun kendi boyumuza göre ayarlanması.
2.Arka görüş aynalarının (dikiz aynaları) ayarlanması.
3.Emniyet kemerinin takılması ve öneminin bilinmesi.
4.Debriyaj pedalına basarak Vitesi Boş konumuna getirilmesi (El freninin çekik olmadığı durumlarda sağ ayağımız frende olması lazım aksi takdirde araba kayar gider.
D.ARACIMIZI HAREKETE HAZIR HALE GETİRME
1.Gerekli bütün ayarlamaları yaptıktan sonra Sol ayağımız ile debriyaja sonuna kadar basacız.
2.Vitesimizi kalkış vitesi olan 1. Vitese takacağız ve kontak anahtarını (marş anahtarını) ön cama doğru çevirmek suretiyle aracımıza ilk hareketi vereceğiz.
3.Aracımızın bulunduğunu konuma göre Sol / sağ tarafa sinyal vererek önümüzden veya arkamızdan gelecek olan araçları uyarmalıyız.
4.Evet işin en ince ve en hassas noktası olan aracımızı harekete geçirmek için yapmamız gerek kavrama ayarının nasıl yapılacağınca sıra geldi bu kavrama noktası çok hassasiyet ve beceri isteyen bir iştir bu kadar hassasiyet ve beceri istemesine karşılık kullandığımız araç bu hassas noktayı yakaladığımız zaman bize bazı belirtiler bazı sinyaller verir bunları anlamak hiç zor değil .Bu hassas ayarı yakalamak için Önce aracımızı çalışır duruma getirip sol ayağımızla debriyaja sonuna kadar basıp vitesi 1. Taktından sonra (sağ ayağımız frenin üzerinde olacak ve el freni inmiş pozisyonda olması gerekli)Sol ayağımızı debriyaj pedalından yavaş yavaş kaldırmaya başlayacağız bu ayağımızı kaldırma işlemini yaparken kullandığımız araç bize bazı ip uçları aracın harekete hazır olduğuna dair bunlar sırasıyla şöyle sıralaya biliriz.
1.Debriyajdan ayağımızı çekince kavrama noktasına yaklaşınca Motorun sesi değişir normal rölanti sesinin dışında bir ses duyarsınız ve bu ses değişikliğini rahatlıkla anlaya bilirsiniz.
2.Direksiyonda normalde olması gerekenden fazla titreme olur
3.Devir saati olan arabalarda ise devir saatinin ibresi yerinde oynama yapar.
Bu yukarıda saydığım 3 maddeden hangisi sizin kolayınıza geliyorsa onu maddeyi kendinize baz alarak aracınızı harekete geçire bilirsiniz.
ÖRNEK: Bu konuyu okuyan bir sürücü adayı kendisine 3. Maddede yazan devir saatinin ibresinin oynamasını baz aldığını düşünürsek sürücü adayının yapması gereken .Sol ayağı ile bastığı debriyajdan ayağını yavaş yavaş kaldırmaya başlayacak ve devri saatinin ibresinin oynadığını gördüğü zaman ayağını debriyajda bulunduğu seviyede sabitleyecek hızlı ve seri bir hareketle ayağını fren pedalından kaldıracak ve seri bir hareketle gaz pedalına dokunacak(gaz verince arabadaki titreme bitecektir) ve bu sırada arabanın hareket ettiğini görecek yaklaşık 3-5 metre boyunca araba hareket ettiği zaman ayağını artık tam anlamıyla debriyaj pedalından kaldıra bilir.
Diğer maddelerde de aynı kurallar geçerlidir .Başka bir açıdan ise Debriyaj ve Gaz pedalını bir terazinin kefeleri gibi düşünün debriyajdan ayağınızı ne kadar kaldırıyorsanız bir o kadarda gaz pedalınıza basmanızda yeterli olacaktır ama şunu unutmayın debriyajdaki kavrama yarı çok hassas bir noktadır her arabada kavrama noktaları farklıdır.
Aracımız hareket ettirmeyi başardık ve aracımız yolda seyir halinde ve 1. Vitesle ortalama 10-15 metre kadar gittikten sonra aracımızın vitesini değiştirmemiz gerekecek bunu anlamak çok basit arabaya gaz verdiğiniz halde araba daha fazla hızlanmıyorsa ve motordan normalin üstünde ses geliyorsa artık vites değiştirmenin zamanı gelmiş demektir vites değiştireceğimiz zaman

1.Ayağımızı gaz pedalından çekiyoruz
2.Debriyaja sonuna kadar basıyoruz
3.Vitesimizi 2. Vitese takıyoruz ve ayağımızı debriyajdan biraz hızlı bir şekilde kaldırıyoruz ve hemen sonrasında aracımıza gaz vererek yolumuza devam ediyoruz
4.( 3-4-5) viteslere takarken de yukarıdaki sıraladığım maddeleri aynen uyguluyoruz.
5. Vites küçülteceğimiz yerlerde ise yine kurallar geçerlidir.
Yukarıda yazdığım konu maddeleri hepsi bir uyum ve ahenk için yapıldığı zaman güvenli bir sürüş elde edebiliriz aksi durumunda ise kontrolsüz ve hiç güvenli olmayan bir sürüşe sahip oluruz.Tabi araba kullanmak bu kadarla sınırlı değil bazı durumları ancak araç başında iken anlamak daha kolaydır.Kullandığımız araçta bulunan dikiz aynaları ise bize güvenli bir sürüş imkanı sağladığı için akan trafikte dikiz aynalarımızı mutlaka ama mutlaka her 3-5 saniyede bir kontrol etmeliyiz. Aksi takdirde etrafımızda bulunan araç ve yayaları zor durma sokarız ve altından kalkamayacağımız sonuçlarla karşılamak zorunda da kalabiliriz.
E.ARACIMIZI STOP ETTİRMEK
1.El frenini çekin (ayaklarımız fren ve debriyajda basılı olacak)
2.Vitesi boşan alınız.
3.Sinyallerinizi kapatın
4.Kontak anahtarını kendinize doğru çevirerek motoru durdurun
5.Yol durumuna eğimine göre vitesi 1 veya geri vitese takınız.
İyi Sürüşler…

Araba Nasıl Kullanılır Teorik Anlatım 2

Arabayı Çalıştırma

1.Araba çalışmazken genel sistemi öğrenin. Eğer düz vites bir araç kullanma deneyiminiz yok ise acele etmeden yavaş yavaş , ilk öncelikle teorik olarak öğrenmek daha faydalı olacaktır. Araca bindiğinizde ilk öncelikle kemerinizi takın ve aracın camlarını kapatın. Aracın camlarını kapatmanız motorun sesini duymanız için faydalı olacaktır. Motorun sesini duymak vites değiştirirken bizlere yardım olacak.
  • Pedallardan en soldaki debriyajdır , ortadaki fren , sağdaki ise gaz pedalıdır. Bu pedalların tam olarak ne işe yaradığını kafanızda oturttuktan sonra aracı çalıştırmanız faydalı olacaktır.
2.Debriyaj neye yarar ve nasıl çalışır öğrenin. Düz vites araçların en büyük farkı ve kavramanız gereken mantığı debriyaj vites sistemidir.
  • Debriyaj motorun tekerleklerle bağlantısını koparır ve debriyaj basılı iken size vites dişlilerinin birbirine sürtmeden vitesi değiştirmenize olanak sağlar.
  • Debriyaj tamamı ile basılı konumdayken vites değiştirilmedir.
3.Koltuğu kendinize göre ayarlayın. Aracın koltuğunu yeteri kadar ileri veya geri itmeniz aracı daha rahat kullanmanızı sağlayacaktır. Rahat etmediğiniz sürece ve tam anlamıyla pedal kontrolü alamadığını sürece arabayı sağlıklı bir şekilde süremeyebilirsiniz.
4.Debriyaja basın ve tamamı ile basılı şekilde tutun. Aracı çalıştırırken yapacağınız bu hareket debriyaj pedalının hareketinin fren ve gaz pedalından nasıl farklı olduğunu da anlamanızı sağlayacaktır. Debriyaj pedalı hareket ettirilirken yavaşça ve düzenli bir şekilde serbest bırakılmalıdır.
  • Eğer önceden otomatik vitesli araba kullandıysanız sol ayağınızı pedala basmak için kullanmak biraz garip gelebilir.
5.Vitesi boşa alın. Debriyaj pedalı tamamı ile basılı iken vitesi boşa alın. Bu vites kolunun ortada durmuş halidir. Sağa sola oynattığınızda vitesin boşta olduğunu zaten hissedersiniz.
  • Debriyaj tamamı ile basılı olmalıdır.
  • Vites kolunu debriyaj basılı olmadan hareket ettirmeye çalışmayın.
6. Anahtar ile motoru çalıştırın. Vitesin boşta olduğundan emin olduktan sonra debriyaj pedalı yere değecek şekilde tamamı ile basılı iken anahtarı çevirin ve arabayı çalıştırın.
7.Debriyajdan ayağınızı yavaşça kaldırın. Eğer düz bir zemindeyseniz ve hareket etmeyecekseniz vites boşta iken debriyajdan ayağınızı yavaşça çekin. Eğer hareket etmek istiyorsanız vitese takıp ayağınızı debriyajdan çekmeden önce el frenini indirmeyi unutmayın.

Birinci Vitese Takmak ve Hareket Etmek

1.Debriyaja tamamı ile basın ve vites kolunu birinci vitese getirin. Debriyaj yine yere değecek şekilde basıldıktan sonra vites kolunu birinci vitese getirin. Birinci vites sol üst tarafta bulunuyor olmalı ve yaptığınız el hareketi de resimdeki ok işaretine benzer bir şekilde hareket ederek vitese takılmalı.
  • Vitese geçirirken köşedeki vitesler için doğrudan çapraz bir şekilde vitese geçiremezsiniz. Geçireceğiniz vitesin bulunduğu köşenin yönünde önce bir hareket yaptıktan sonra vites kolunu geçireceğiniz vites yönüne itersiniz.
2.Ayağınızı yavaşça debriyaj pedalından kaldırın. Arabanın motor hızının düşmeye başladığını hissedince debriyajı geri itin. Bunu pratik yapmak için bir kaç kez tekrarlayın ve böylelikle motorun sesine tam olarak alışacaksınız. Bu duyduğunuz ses kavrama noktasıdır.
  • Aracın vitesini aracı çalıştırmak için yada harekete devam etmek için değiştirdiğinizde değiştirdiğiniz vitesin gücüne göre gaz pedalına basmanız gerekmektedir.
3.Gaz pedalına basarken aynı zamanda da debriyajdan ayağınızı çekin. Arabanın gaz pedalına basarken aynı oranda debriyaj pedalından da ayağınızı çekmeniz gerekir. Bu dengeyi bulmak biraz zaman alabilir ve iki üç sefer deneyebilirsiniz ancak endişelenmeyin çünkü bu dengeye alışmak biraz zaman isteyebilir.
  • Bunu yapmanın diğer bir yolu ise arabanın debriyajını yavaşça bırakırken daha gaza hiç basmadan araba hareket etmeye başlar. Tam bu sırada gaza basarsanız sorunsuz bir şekilde aracı kaldırabilirsiniz.
  • Bu öğrendiğiniz teknikleri biraz uyguladıktan sonra aracı kullanmaya başlamanız daha sağlıklı olacaktır.

Araç Hareket Halindeyken Vites Değiştirme

1.Bir üst vitese ne zaman geçireceğinizin farkında olun. Aracınızın devri 2500-3000 civarına ulaştığı zaman vites arttırmanın zamanı gelmiş demektir. Aracı birinci vitesten ikinci vitese geçirebilirsiniz ancak devir mantığı kullandığınız araca göre değişkenlik gösterebilir. Vites değiştirme zamanlarını devirden kesin bir şekilde anlayabildiğiniz gibi arabanın motor sesinden de anlayabilirsiniz.
  • Debriyaj pedalına tamamı ile basın ve aracın vites dişlileri motordan ayrıldıktan sonra vites kolunu ikinci vitese getirin. Vites kolu tam olarak ikinci vitese geçtiğinde başarılı bir şekilde ilk adımı tamamlamış olacaksınız.
2.Gaz pedalına basın ve aynı oranda yine debriyaj pedalından ayağınızı çekin. Başlangıçta yaptığımız işlemin aynısını yine uygulayacağız. Hatta bu seferki vites değiştirme aracı kaldırmaktan biraz daha kolay gelebilir. Vites değiştirme olayı tamamı ile duymak , görmek ve motorun sesini hissetmek ile alakalıdır. Bu duruma alıştıktan sonra vites değiştirmeyi farkında bile olmadan yapacaksınız.
3. Vites düşürürken gaz pedalına vites gücüne göre basın. Vites düşürme işleminde de yine ilk öncelikle debriyaja tamamı ile basıyoruz , vitesi düşürüyoruz , debriyajdan ayağımızı çekerken gaz pedalına da vitesin gücüne göre basarak sürüşe devam ediyoruz.
4.Gelelim arabayı durdurmaya. Tamamı ile kontrollü bir şekilde durmak istiyorsanız vitesi sıralı olarak birinci vitese kadar düşürerek vitesi değiştirin. Tamamı ile durma zamanı geldiği zaman ayağınızı gazdan çekin ve frene basmaya başlayın. Hızınız hemen hemen 15 km/s olduğunda araç titremeye ve sallanmaya başlayacaktır. Tam bu sıra debriyaja tamamı ile basın ve frene de basın.
  • Eğer aracı aniden durdurmanız gerekirse arabayı durdurma işlemini herhangi bir viteste yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken debriyaj pedalına tamamı ile basmak ve frene basmak olacak.
 
Telif : Copyright © 2015. Ehliyet ve Src Videolu Ders Anlatımı - Tüm Hakları Saklıdır
Tema Tasarımı : Manaycafe