Araç Kullanırken Vites Ne Zaman ve  Nasıl Değiştirilir


Sevgili sürücü adayı arkadaşlar sürüş esnasında hızlanırken ve yavaşlarken gittiğimiz hıza göre vitesimizi değiştirmeliyiz. Sürücü eğitimine yeni başlayanlar için bu iş biraz karışık ve çok fazlaca unutulan bir durumdur bende size bu makalemde vites ne zaman ve nasıl değiştiriliri siz sürücü adaylarına kısaca anlatmaya çalışacam.


Öncelikle sürücü kurslarında 5 ileri vitesli arabalar ile eğitim verilemektedir bütün arabalarda ilk 5 vitesin yeri aynıdır hiç bir arabada değişmez bu araba hangi marka ve hangi model olursa olsun viteslerin yeri aynıdır değişmez tek değişik olan vites geri vitesti geri vites araçların marka ve modellerine göre değişiklik gösterebilir.


Aracımız bindikten sonra rutin hazırlıklarımızı bitirdikten sonra (koltuk,ayna,emniyet kemeri vb. ayarları) Debriyaj pedalına sonuna kadar basıp kontak anahtarını çevirerek aracımıza ilk hareketi veriyoruz ve kalkış vitesi olan 1 nci vitese takıyoruz ve daha önce videolu eğitimde anlatmış olduğum şekilde aracımızı kaldırıyoruz ve aracımız ilk tekerlek hareketi başlıyor bundan sonra hızlandıkça vites değiştirmemiz gerekecek  biz direksiyon direksiyon  öğretmenleri olarak genellikle vites yükseltmeleri devir saatini göstererek anlatırız yada motorun sesinden anlatmaya çalışıyoruz (motor sesi anlatımı devir saati olmayan araçlarda daha çok geçerli olan bir öğretme tekniğidir.)  bu anlatımlara ek olarak daha değişik bir yöntem ile size bunu anlatmaya çalışacağım.
Siz sürücü adayı olarak vitesi ne zaman değiştireceğimizi aşağıdaki hız limitleri ve karşılığı gelen vitesleri yazacağım.

0 km. ile 20 Km. Hızlarda Vites 1. viteste olmalı

20 km. Hıza ulaşan araç hemen vites 2 ye alınmalı

yani 20 Km. ile 40 Km. hızları arasında  aracın vitesi 2. viteste olmalı

Bir az daha hızlanıp Hızımızı 40 Km. ulaştırdıktan sonra vitesimizi 3. vitese almalıyız.

yani 40 Km. ile 60 Km. hızları arasında vitesimiz 3. vites olmalı.

Sürüş esnasında daha da hızlandığımız da tekrar vites yükseltmemiz gerekecek yani aracımızın hızı 60 Km. ulaşınca vitesimizi 4. vitese almalıyız.

En basit şematik anlatımla şöyle ;

0 km ile 20 km hızları arası  = 1 Vites

20 km ile 40 km hızları  arası =2 Vites

40 km ile 60 km hızları arası =3. Vites

60 km ile 80 km hızları arası =4. Vites

80 km ile 100 ve üzeri hızlarda =5. Vitesi kullanmalıyız.


Bazı okurlarımız devir devir saati yönteminin daha kolay ve daha basit olduğunu söyleyebilirler ancak bu verdiğim hız limitleri ve karşılığı gelen vitesleri devir saati olan bir araba uyguladığı zaman vermiş olduğum her hız limitinde devir saatinin 3000 devir  geldiğini veya yaklaştığını görecektir.

Bu hız limiti ve karşılığı gelen vites değiştirme tekniğini kendinizde geliştirmek için sürüş esnasında hızlandığınızı veya yavaşladığınızı hissettiğiniz zamanlarda Km / h saatine bakara vitesinizi değiştirebilirsiniz.

Örnek 1 : sürüş esnasında aracınızı km/h saatine baktığınızı zaman o anki hızınız 50 km. buda demek ki aracı o hızda 3. viteste olması gerekir.

Örnek2 : Aracınızın o anki hızı 30 km. bu durumda vitesimiz 2. vitese takılı olmalı

Örnek3: Aracınız 80 km. hızla gidiyor o anki hızınızı kesecek bir durumla karşılaştınız sağ ayağınız ile frene basarak aracınızın anlık hızını 80 km den 50 km. hıza kadar düşürdünüz bu durumda ise 80 km. hızla giderken aracımızın vitesi 4. vitese takılı olmalı ve yavaşlayarak hızımızı kestiğimizde yani araç 50 Km. hıza düşünce vitesimizi hemen bir alt vites olan 3. vitese düşürmeliyiz.

Bu anlatığım yöntemi sağlıklı bir şekilde kullanmanız için sürüş esnasında zaman zaman km saatinizi kontrol etmeniz gerekecek eğer bu alışkanlığa kendinizi alıştırabilirseniz mevcut hızınıza göre vitesleri artık çok daha rahat değiştire bilirsiniz. Bir az daha sürücülük beceriniz arttıkça bu yöntemden zamanla vazgeçeceksiniz.
Bu yazımı sonun kadar üşenmeyip okuyan takipçilerime çok Teşekkür ederim  daha fazla direksiyon eğitimi bilgi ve videoları için bizi takip edebileceğiniz sosyal medya hesaplarımız









Araç Kullanırken Vites Ne Zaman ve Nasıl Değiştirilir

 
Telif : Copyright © 2015. Ehliyet ve Src Videolu Ders Anlatımı - Tüm Hakları Saklıdır
Tema Tasarımı : Manaycafe