Arabayı Çalıştırma

1.Araba çalışmazken genel sistemi öğrenin. Eğer düz vites bir araç kullanma deneyiminiz yok ise acele etmeden yavaş yavaş , ilk öncelikle teorik olarak öğrenmek daha faydalı olacaktır. Araca bindiğinizde ilk öncelikle kemerinizi takın ve aracın camlarını kapatın. Aracın camlarını kapatmanız motorun sesini duymanız için faydalı olacaktır. Motorun sesini duymak vites değiştirirken bizlere yardım olacak.
  • Pedallardan en soldaki debriyajdır , ortadaki fren , sağdaki ise gaz pedalıdır. Bu pedalların tam olarak ne işe yaradığını kafanızda oturttuktan sonra aracı çalıştırmanız faydalı olacaktır.
2.Debriyaj neye yarar ve nasıl çalışır öğrenin. Düz vites araçların en büyük farkı ve kavramanız gereken mantığı debriyaj vites sistemidir.
  • Debriyaj motorun tekerleklerle bağlantısını koparır ve debriyaj basılı iken size vites dişlilerinin birbirine sürtmeden vitesi değiştirmenize olanak sağlar.
  • Debriyaj tamamı ile basılı konumdayken vites değiştirilmedir.
3.Koltuğu kendinize göre ayarlayın. Aracın koltuğunu yeteri kadar ileri veya geri itmeniz aracı daha rahat kullanmanızı sağlayacaktır. Rahat etmediğiniz sürece ve tam anlamıyla pedal kontrolü alamadığını sürece arabayı sağlıklı bir şekilde süremeyebilirsiniz.
4.Debriyaja basın ve tamamı ile basılı şekilde tutun. Aracı çalıştırırken yapacağınız bu hareket debriyaj pedalının hareketinin fren ve gaz pedalından nasıl farklı olduğunu da anlamanızı sağlayacaktır. Debriyaj pedalı hareket ettirilirken yavaşça ve düzenli bir şekilde serbest bırakılmalıdır.
  • Eğer önceden otomatik vitesli araba kullandıysanız sol ayağınızı pedala basmak için kullanmak biraz garip gelebilir.
5.Vitesi boşa alın. Debriyaj pedalı tamamı ile basılı iken vitesi boşa alın. Bu vites kolunun ortada durmuş halidir. Sağa sola oynattığınızda vitesin boşta olduğunu zaten hissedersiniz.
  • Debriyaj tamamı ile basılı olmalıdır.
  • Vites kolunu debriyaj basılı olmadan hareket ettirmeye çalışmayın.
6. Anahtar ile motoru çalıştırın. Vitesin boşta olduğundan emin olduktan sonra debriyaj pedalı yere değecek şekilde tamamı ile basılı iken anahtarı çevirin ve arabayı çalıştırın.
7.Debriyajdan ayağınızı yavaşça kaldırın. Eğer düz bir zemindeyseniz ve hareket etmeyecekseniz vites boşta iken debriyajdan ayağınızı yavaşça çekin. Eğer hareket etmek istiyorsanız vitese takıp ayağınızı debriyajdan çekmeden önce el frenini indirmeyi unutmayın.

Birinci Vitese Takmak ve Hareket Etmek

1.Debriyaja tamamı ile basın ve vites kolunu birinci vitese getirin. Debriyaj yine yere değecek şekilde basıldıktan sonra vites kolunu birinci vitese getirin. Birinci vites sol üst tarafta bulunuyor olmalı ve yaptığınız el hareketi de resimdeki ok işaretine benzer bir şekilde hareket ederek vitese takılmalı.
  • Vitese geçirirken köşedeki vitesler için doğrudan çapraz bir şekilde vitese geçiremezsiniz. Geçireceğiniz vitesin bulunduğu köşenin yönünde önce bir hareket yaptıktan sonra vites kolunu geçireceğiniz vites yönüne itersiniz.
2.Ayağınızı yavaşça debriyaj pedalından kaldırın. Arabanın motor hızının düşmeye başladığını hissedince debriyajı geri itin. Bunu pratik yapmak için bir kaç kez tekrarlayın ve böylelikle motorun sesine tam olarak alışacaksınız. Bu duyduğunuz ses kavrama noktasıdır.
  • Aracın vitesini aracı çalıştırmak için yada harekete devam etmek için değiştirdiğinizde değiştirdiğiniz vitesin gücüne göre gaz pedalına basmanız gerekmektedir.
3.Gaz pedalına basarken aynı zamanda da debriyajdan ayağınızı çekin. Arabanın gaz pedalına basarken aynı oranda debriyaj pedalından da ayağınızı çekmeniz gerekir. Bu dengeyi bulmak biraz zaman alabilir ve iki üç sefer deneyebilirsiniz ancak endişelenmeyin çünkü bu dengeye alışmak biraz zaman isteyebilir.
  • Bunu yapmanın diğer bir yolu ise arabanın debriyajını yavaşça bırakırken daha gaza hiç basmadan araba hareket etmeye başlar. Tam bu sırada gaza basarsanız sorunsuz bir şekilde aracı kaldırabilirsiniz.
  • Bu öğrendiğiniz teknikleri biraz uyguladıktan sonra aracı kullanmaya başlamanız daha sağlıklı olacaktır.

Araç Hareket Halindeyken Vites Değiştirme

1.Bir üst vitese ne zaman geçireceğinizin farkında olun. Aracınızın devri 2500-3000 civarına ulaştığı zaman vites arttırmanın zamanı gelmiş demektir. Aracı birinci vitesten ikinci vitese geçirebilirsiniz ancak devir mantığı kullandığınız araca göre değişkenlik gösterebilir. Vites değiştirme zamanlarını devirden kesin bir şekilde anlayabildiğiniz gibi arabanın motor sesinden de anlayabilirsiniz.
  • Debriyaj pedalına tamamı ile basın ve aracın vites dişlileri motordan ayrıldıktan sonra vites kolunu ikinci vitese getirin. Vites kolu tam olarak ikinci vitese geçtiğinde başarılı bir şekilde ilk adımı tamamlamış olacaksınız.
2.Gaz pedalına basın ve aynı oranda yine debriyaj pedalından ayağınızı çekin. Başlangıçta yaptığımız işlemin aynısını yine uygulayacağız. Hatta bu seferki vites değiştirme aracı kaldırmaktan biraz daha kolay gelebilir. Vites değiştirme olayı tamamı ile duymak , görmek ve motorun sesini hissetmek ile alakalıdır. Bu duruma alıştıktan sonra vites değiştirmeyi farkında bile olmadan yapacaksınız.
3. Vites düşürürken gaz pedalına vites gücüne göre basın. Vites düşürme işleminde de yine ilk öncelikle debriyaja tamamı ile basıyoruz , vitesi düşürüyoruz , debriyajdan ayağımızı çekerken gaz pedalına da vitesin gücüne göre basarak sürüşe devam ediyoruz.
4.Gelelim arabayı durdurmaya. Tamamı ile kontrollü bir şekilde durmak istiyorsanız vitesi sıralı olarak birinci vitese kadar düşürerek vitesi değiştirin. Tamamı ile durma zamanı geldiği zaman ayağınızı gazdan çekin ve frene basmaya başlayın. Hızınız hemen hemen 15 km/s olduğunda araç titremeye ve sallanmaya başlayacaktır. Tam bu sıra debriyaja tamamı ile basın ve frene de basın.
  • Eğer aracı aniden durdurmanız gerekirse arabayı durdurma işlemini herhangi bir viteste yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken debriyaj pedalına tamamı ile basmak ve frene basmak olacak.

Araba Nasıl Kullanılır Teorik Anlatım 2

 
Telif : Copyright © 2015. Ehliyet ve Src Videolu Ders Anlatımı - Tüm Hakları Saklıdır
Tema Tasarımı : Manaycafe