Ayşe Hanım kendisine pahalı bir araba almış ve onu kullanmaya çok hevesliydi. Hatta arkadaşları arasında sürücü ehliyetini ilk alan kendisi olmuştu. Ne zaman Cuma gecesi gelse arabasını kullanmak için bir şansı oluyor, ancak her seferinde arabayı arkadaşlarının kullanmasını istiyordu. Bir kere bile arabayı sürmedi. Bir gün, sadece arkadaşları çok ısrar ettikleri için gönülsüzce arabayı sürmeye ikna oldu. Bir şekilde başarıp başaramayacağını tecrübe etmesi gerekiyordu. Arkadaşları da Ayşe hanıma bu konuda çok destek veriyorlardı. Güvenli bir alanda tecrübe etmeye karar verdi. Hevesle direksiyon başına geçti. Daha motoru çalıştırmadan Ayşe hanımın elleri terlemeye, başı dönmeye ve korkmaya başladı. Korkularını arkadaşlarına iletiyordu, kısa bir mesafelik sürüş düşüncesi bile Ayşe hanımın soğuk soğuk terlemesine neden oluyordu 
Yukarıda sürüş fobisi(korkusu) olan birinin örneğini okudunuz. Eğer bu şekilde bir fobiniz var ise, bu korkuların sadece kendinizde olduğunu düşünmeyin. Aynı korkulardan muzdarip, hevesle araç kullanmak isteyip kullanamayan, pek çok kişi bulunmaktadır. Kamyonların yanından geçmekten korkan, kamyon arkasında gitmekten korkan, bir köprüden geçme korkusu olan, gece araba kullanmaktan korkan sürücüler bulunmaktadır. Muhtemelen siz de onlar gibi bu korkularını yenmek için bir yol olup olmadığını merak ediyor olabilirisiniz.
Güzel haber; bu gibi korkuların üstesinden gelmenin çeşitli yolları var.
İnsanlarda niçin bu fobiler var? Bunun nedenleri nelerdir? Önce buna değinelim.
Sürüş korkusunun nedenleri:
Daha önce birçok defa kaza yapan insanlar araba kullanmaya devam etmekte iken, daha önce hiç kaza yapmamasına rağmen, sürüş korkusu yaşayanlar insanlar vardır. Bunun altında yatan sebep kişinin kaza olabileceğine dair zihninde felaketleştirerek yorum yapma eğiliminde olması, “ya olursa” ile hareket etmesidir. Bu kişiler kaza yapma ihtimalinin çok yüksek olduğu ve eğer kaza yaparlarsa sonuçlarının felaket olacağına dair yanlış inançları vardır. Bu yanlış inançlar sonucunda, sürücünün direksiyon başına geçtiği zaman kaygısı başlar. Araba kullanmanın tehlikeli bir konu olduğunu algılayan zihnin, savunma mekanizması devreye girer; vücudun sempatik sinir sistemi devreye girerek kişiyi korktuğu durumdan kaçmaya hazırlar. Yani, kalp atışları hızlanır, nefes alış veriş artar, eller terler ve titrer, baş dönmesi olur. Kişi ya bu belirtilere rağmen sürüşe devam eder ya da pes eder.
Sürüş korkusunun üstesinden gelmek:
Eğer bir sürüş korkunuz var ise, bu keyif verici ve özgür kılan eylemden kendinizi mahrum edip çok şey kaçırmış olabilirsiniz. Kesinlikle yapamayacağım düşüncelerine kapılmayın. Ailenizle keyifli bir seyahat hevesinizi, modern bir araba alıp özgürce gezebilme hevesinizi bir tarafa itmeyin. Acil bir durumda size lazım olacak sürüş beceriniz bir hayat kurtarabilir. Bunu unutmayın. Peki bu korkuların üstesinden nasıl gelinebilir?
Rahatlayın:
Arabaya binmeden önce kendinizi hazır hissedin sakinleşin. Zihniniz başka bir şeyle meşgul etmeyin. Sürüşe yoğunlaşın. Araç içerisinde rahat değilseniz bunu odanızda yapmayı deneyin. Gözlerinizi kapatıp sürüş keyfini gözlerinizde canlandırıp direksiyon başında olduğunuzu hayal edin. Hazır hissedene kadar bu uygulamayı yapın. Daha sonra bu uygulamayı araba içerisinde deneyin. Sürüşe başlamadan önce kesinlikle rahat olun. Sürüşe başladınız kendinizi gergin hissediyorsunuz. Bir kenara çekip aynı uygulamaları tekrar edin.
Sürüş arkadaşı edinin:
Yanınızda birisi olduğu zaman rahat hissediyorsanız belirli bir müddet tecrübeli birinden destek alın. Bu sizin gerginliğinizi azaltacaktır. Tek başınıza sürüş korku-larınız varsa bunu da üzerinizden atmış olacaksınız. Zamanla tek başınıza sürüş alış-kanlığı kazanacaksınız.
Müzik dinleyin:
Sürüş esnasında hoşunuza giden sizi rahatlatan müzik dinleyin. Meditasyon müzikleri önerilir. Bu tür müzikler zihninizi rahatlatır. Yüksek sesle dinlemeyin. Yüksek sesle dinlenen müzik rahatlama ve sürüş konsantrasyonunuzu etkiler.
Küçük adımlarla başlayın:
Direksiyon başına oturup çevrenizde ne olup bitiyor onları izleyin. Rahat hissettiğinizde sürüşe başlayın. Öncelikle mahallenizde sürmeye başlayın, her gün mesafeyi arttırın.
Profesyonel sürüş eğitimi alın:
Profesyonel sürüş eğitmenleri bu korkunuzu yenmenize yardımcı olacak en iyi araç-tır. Onlara müracaat edin. Size en iyi şekilde yardımcı olacaklardır.
korkularınızın üzerine gidin:
korktuğunuz şeyin gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu onu yaşamaktır. Araba sürmeye başlayarak korkunuzu test edin.
Yarar Zarar oranı yapın:
Araba kullanmanın hayatınıza katacağı artıları ve kullanmamanın dezavantajlarını hesaplayın.
Artık sürüş korkusunun bir psikolojik durum olduğunu biliyoruz. Sadece yukarıdaki adımları izleyip bu korkuların üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz.

Kendi arabanızla sürüş, harika ve keyif verici bir deneyim. Mutlaka deneyin.

Dr. Nuran Yavuz

Psikiyatrist

Araba Kullanma Korkusunu yenme

 
Telif : Copyright © 2015. Ehliyet ve Src Videolu Ders Anlatımı - Tüm Hakları Saklıdır
Tema Tasarımı : Manaycafe